Roztápanie medu


Ak med skryštalizoval môžeme ho opäť dostať do tekutého stavu roztopením (zohriatím). Roztápať med musíme šetrne nakoľko prehriatím, alebo zbytočne dlhým zohrievaním sa v mede ničia biologický hodnotné látky. Ide predovšetkým o enzýmy, ktoré sú bielkovinovej povahy a vplyvom vyššej teploty strácajú svoju účinnosť Teplota pri roztápaní medu by nemala prekročiť 50°C, ale nemá zmysel dlho roztápať med napríklad pri teplote 40°C, lebo takýmto dlhodobým roztápaním sa med poškodí ešte viac.

Roztápanie skryštalizovaného medu na radiátore je naj jednoduchší spôsob stekutenia medu. Nádobu s medom položíme na radiátor a necháme ju tam pokým med nadobudne tekuté skupenstvo. Na urýchlenie roztopenia medu môžeme med prikryť nejakou prikrývkou (deka, sveter, ....), ktorá bude mať izolačnú funkciu.

Roztápanie medu vo vodnom kúpeli. Do hrnca nalejeme vodu. Na dno hrnca položíme kúsky dreva (aby sa med pri styku s dnom neprehrieval a aby fľaša s medom nepraskla). Vodu v hrnci opätovne zohrievame tak, aby teplota vody nepresiahla 50°C až kým sa med neroztopí.
Roztápanie medu v mikrovlnej rúre je nevhodné nakoľko sa tým ničia cenné látky v mede.





časté otázky o mede

Prečo niektoré medy kryštalizujú hneď a iné neskôr?


Kvalitný a správne ošetrený med kryštalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality!