Pastovaný med

Pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Pastovaním upravíme med na jemne kryštalickú hmotu (kryštáliky o veľkosti 10 mikrometrov). Pastovaný med sa nazýva tiež krémový med (cream honey), lebo svojou konzistenciou pripomína krém. Pastovaný med je populárny hlavne preto že je ľahko natierateľný, ľahko sa naberá, netečie, nekvapká a skladovaním nemení svoje vlastnosti. Na pastovanie sa hodia medy kvetové najvhodnejší je med repkový. Napriek tomu že agátový med patrí medzi kvetové medy je tento na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch.



Postup pastovania


Med roztopíme pri teplote do 50 °C. Následne ho schladíme pod 20 °C a začneme trikrát denne miešať miešadlom určeným na pastovanie medu. Po niekoľkých dňoch med začne belieť a naberie perleťový lesk ale ešte je tekutý. V tomto čase ho naplníme do fliaš, kde med dojde do konzistencie keď sa dá naberať lyžičkou alebo nožom, ale netečie.






časté otázky o mede

Prečo niektoré medy kryštalizujú hneď a iné neskôr?


Kvalitný a správne ošetrený med kryľtalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality!