Materská kašička

Materská kašička je produkt hltanových žliaz včiel robotníc. Matka ju dostáva počas larválneho vývoja aj po vyliahnutí. Larva včely robotnice ju dostáva len do tretieho dňa a preto sa celkom pohlavne nevyvinie. Materská kašička je hustá smotanovo žltá látka typickej vône a kyslej až horko kyslej chuti.

Liečebné účinky sú veľmi všestranné:
- priaznivý účinok na psychiku človeka
- výrazne protivírové účinky
- antibiotické účinky
- antisklerotikum najmä pri mozgovej arterioskleróze
- lieči stavy po srdcovom infarkte
- zlepšuje stavy pri mozgovej mŕtvici
- zlepšuje srdcovú činnosť
- má výborný vplyv na biochemizmus krvi
- prehlbuje spánok a zlepšuje zaspávanie
- zlepšuje trávenie, činnosť žalúdka a čriev, likviduje nechutenstvo
- zlepšuje využitie vápnika organizmom a tak tlmí rozvoj osteoporózy
- bráni rozvoju krčových stavov
- zlepšuje výživu kĺbov a tým tlmí rozvoj artrózy
- zvyšuje ženskú plodnosť, v kombinácií s peľom aj mužskú plodnosť
- je výborným geriatrikom, pomocným liečivom praktický u starších ľuďoch
- má omladzujúce účinky celkovo ale hlavne na pokožku, preto nachádza široké uplatnenie v kozmetike
- funguje ako celkový regenerátor organizmu
- zlepšuje činnosť pečene
- priaznivo pôsobí pri prieduškovej astme


Včelí jed

Včelí jed je sekrét jedovej žľazy, ktorá je súčasťou jedového aparátu umiestneného na zadočku včely. Včelám slúži na obranu pred votrelcami. Je to bezfarebná tekutina aromatickej vône a kyslej chuti.


Včelí vosk

Včelí vosk sa tvorí vo voskotvornej žľaze včely. Z vosku včely stavajú plasty v ktorých uskladňujú med. V liečení sa využíva najčastejšie pri výrobe rôznych mastí.





časté otázky o mede

Prečo niektoré medy kryštalizujú hneď a iné neskôr?


Kvalitný a správne ošetrený med kryštalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality!